Ons project

“Antwerp Student Fleet” is een project, opgezet door en met studenten van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen. Ons doel is studenten de kans te geven om kennis te maken met de maritieme wereld. Niet alle studenten krijgen immers de mogelijkheid om tijdens hun opleiding effectief te varen. De “Antwerp Student Fleet” streeft ernaar om iedereen de mogelijkheid te bieden om de theoretische opleiding aan de praktijk te toetsen.

Met deze doelstelling in gedachte, plannen we een zeiltrip op de Noordzee, vertrekkende van Antwerpen naar Peterhead in Schotland om dan vervolgens via Haugesund in Noorwegen terug te zeilen naar Antwerpen. Wij kozen voor deze twee steden voor een eenvoudige reden: beide steden huisvesten een belangrijke zeevaartacademie en daarom is het onze intentie om een stevige band te scheppen tussen deze drie belangrijke opleidingsinstituten voor marine officieren in Europa.

De zeiltocht zal in september 2018 plaatsvinden en drie weken in beslag nemen. Onze vloot zal bestaan uit drie traditionele zeilschepen die plaats zullen bieden aan zes tot acht studenten, in totaal dus ongeveer 20 studenten.

Eenmaal op zee, zullen zij een beter begrip krijgen over de fundamentele vaarbegrippen zoals: positiebepaling, kaartlezen en het besturen van een schip en dit zonder gebruik te maken van de huidige moderne elektronische instrumenten.

Bovendien zal het samenleven van deze jonge mensen uit verschillende culturen en met verschillende talen ertoe bijdragen de teams te versterken en zo een echt gevoel voor zeemanschap te ontwikkelen, een noodzaak voor elke zeeman. Vanaf het prille begin is teamwerk altijd de kern geweest voor ons project. De idee is ontstaan bij drie studenten, maar eenmaal begonnen met de verspreiding van deze gedachte, kregen we vrij snel de interesse van vele anderen. Intussen werken we nu als een team van 20 gemotiveerde mensen naar de voltooiing van ons project. De leerlingen van vandaag zijn de officieren van morgen.

Het “Antwerp Student Fleet” project is een kans voor een diepgaander begrip over navigatie in zijn geheel, via traditionele technieken.

In de gekende geest van uitmuntendheid van de HZS Antwerpen, willen wij ertoe bijdragen goed geschoolde en toegewijde officieren helpen op te leiden tot officieren die toegewijd zijn aan hun werk.