ASF 2021

In 2021 vertrekken we opnieuw met 18 studenten van de Hogere Zeevaarstschool van Antwerpen op een reis op de Noordzee. 9 Franstalige en 9 Nederlandstalige studenten zullen een vloot van 3 traditionele zeilschepen bevaren. Tijdens deze reis zal elk schip 3 teams hebben, allen bestaande uit 1 Nederlandstalige en 1 Franstalige student. Elke team heeft hun eigen roterende wacht van 4 uur.

Het team dat de wacht houdt, onder leiding van een professionele zeiler, is verantwoordelijk voor meer dan enkel het besturen van het schip. Namelijk ook voor het bepalen en vervolgens het plotten van de positie op de zeekaart, het bijstellen van de zeilen, het invullen van het logboek. Indien nodig communiceren ze via de VHF-radio en als laatste maar zeker niet het minst onbelangrijk, staan ze op de uitkijk.

De teams die niet van wacht zijn hebben de kans om wat slaap in te halen, het ontbijt/lunch/diner voor te bereiden, te oefenen met de sextant, te kijken naar de zonsopkomst/ zonsondergang of gewoon een kans om hun scheepsmaten beter te leren kennen en enkele zeeverhalen te delen.

Ook met deze editie is het ons doel om met de vloot havens aan te lopen waar de studenten andere maritieme academies kunnen bezoeken, of om een haven met een belangrijke maritieme geschiedenis aan te lopen. Deze editie zal er een grotrere focus liggen op ecologie.

De kern van ons project kan op de volgende manier worden geïllustreerd:

  • Teamwerk:
    ASF wordt en werd altijd geleid door en voor studenten. Zowel op zee, bij het houden van de wacht aan dek, of bij het koken benedendeks alsook aan wal bij de voorbereiding en opvolging van het project is het samenwerken als één team een essentieel onderdeel van dit project. Studenten van de Franstalige en Nederlandstalige afdeling van de Hogere Zeevaarschool van Antwerpen zijn gemengd aan boord. We leren van elkaar door te doen, door actief te zijn en initiatieven te nemen in een collectieve inspanning.
  • Nautische vaardigheden:
    Door een reis op zee te organiseren, geven we de studenten de kans om de theorie in de praktijk te kunnen gebruiken. We oefenen vaardigheden zoals voyage planning, wachtlopen, kaartwerk en kustvaart. Wij geloven dat een grondige kennis van de traditionele navigatiemiddelen noodzakelijk is om toekomstige evoluties het hoofd te kunnen bieden en willen bijdragen aan de bekwaamheid van de toekomstige koopvaardij officieren.
  • Ecologie:
    Ecologie is een wereldwijde uitdaging geworden en de maritieme industrie speelt daarin een sleutelrol. ASF wil deelnemen aan de sensibilisering van de studenten en het grote publiek van het thema maritieme ecologie. Bij de voorbereiding van de volgende reis zal dit onderwerp een grote rol spelen.

“Ons doel is om carrières op zee te promoten en om nautische wetenschappen bekend te maken bij het grote publiek.”